Jei dar nebuvote Tanzanijoje, galbūt nebūtumėte girdėję apie Arušą. Tai miestas tarp Mt Kilimanjaro ir Serengeti nacionalinio parko, kuriame net nėra tarptautinio oro uosto. Tai vešli oazė lietingoje Meru kalno pusėje – penktoje pagal dydį Afrikos viršūnėje, kuri tapo turistų ir diplomatų centru. Mieste yra aukšto lygio viešbučiai, skirti išmanantiems svečiams, kurie nori atokvėpio prieš pradedant didelę ekspediciją arba kaip „Fly-in Safaris“ iš Arušos oro uosto bazę.
Nors yra daugybė „Arusha“ viešbučių pasirinkimų, penkių žvaigždučių Gran Meliá Arusha išsiskiria, nes ketverius metus vykstančiame „Tanzania“ viešbutyje „World Travel“ apdovanojimai yra apdovanoti. Nors tai pripažintas verslo viešbutis, jis taip pat yra vienas žaliausių viešbučių Afrikoje. Neseniai turėjome galimybę apsistoti „Gran Meliá Arusha“ ir norėtume pakviesti jus aplankyti turtą su mumis.
Vienas didžiausių baseinų Afrikoje
Kai pirmą kartą ėjome į „Gran Meliá Arusha“, mes žinojome, kad esame penkių žvaigždučių viešbutyje, pradedant nuo namų priekyje esančių paslaugų ir baigiant traškiais, švarais, klasikiniu stiliumi. Žvelgdami į per didelį baseiną iki Meru kalno, jautėme, kad esame sodo oazėje. Tačiau kuo ilgiau apsistojome, ir kuo giliau žiūrėjome, tuo labiau supratome, kuo smulkesni taškai, kurie daro šią savybę tokią tvarų.
Mes eidavome į baseiną ir paėmėme šlovingą vaizdą į Meru Mount'ą, kai nešėjas paėmė mūsų krepšius į mūsų kambarį. Mes pažymėjome daugybę skėčių ir gultų, skirtų deginti, tačiau, nors baseinas buvo šildomas, mes nebuvome pasirengę pasimėgauti ir maudytis. Po mūsų trumpo turo baseine pasukome į savo kambarį.
Patogūs kambariai
Pirmas dalykas, kurį pastebėjome apie savo kambarį, buvo tai, kaip jis pasirodė švarus ir modernus. Tačiau, kaip mes tyrėme toliau, mes supratome visus paslėptus reikmenis. Mes radome žalius prisilietimus, tokius kaip pieštukai, pagaminti iš perdirbtų laikraščių, medinių dantų šepetėlių ir bambuko šiaudelių bei labai nedaug vienkartinių daiktų. Net kava buvo užauginta ir skrudinta ant teritorijos, o viešbutyje išgrynino iš stiklinio dekanerio vandeniu. Pastebėjome dar ką nors, kas turėtų padėti mums lengvai pailsėti, pagalvių biblioteką, kad būtų užtikrinta saldžių sapnų.
Ū
Po tam tikro išpakavimo, kavos ir karšto dušo derinio jaučiamės gaivinami ir pasirengę tęsti gastrolę. Kaip sakoma, jūs pradedate nuo viršaus, todėl mes einame į stogo juostą. Žinoma, vaizdai yra neįtikėtini, tačiau mes supratome pagrindų mastą.
Meniu pasigyrė daugybe „Farm“ iki stalo specialybių, tačiau mes dar nebuvome alkani. Mes atkreipėme dėmesį į „Happy Hour Specials“ ir nustatėme psichinę pastabą, kad galėtume grįžti. Tačiau sodai ir šiltnamiai, kuriuos matėme iš savo paukščio akių vaizdų, mums pasakė, kad laikas keliauti sodo keliu.
Vešlus kraštovaizdis
Liftai atidaryti šalia baseino įėjimo, todėl vėl išėjome į lauką. Šį kartą išdrįsome pro baseiną. Nedidelis upelis suvyniojo kelią už baseino zonos, puoštos spalvingomis gėlėmis. Maži medžiai ir bananų augalai sudarė scenos foną.
Mums buvo pagunda manyti, kad ši kraštovaizdžio architektūra buvo tiesiog dekoratyvinis sodas, kuris papildytų baseino patirtį. Tačiau keliai, vedantys į kalno šlaitą, mums priminė, kaip toli grįžo sodai, todėl mes tęsėme tyrinėjimą.
Kavos plantacija
Mums pasisekė fotografuojant ypač patrauklų bananų augalą, vienas iš viešbučio sodininkų pasiūlė mums parodyti. Jei nesijaučiate pasitikėdami savo sėkme, galite užsisakyti keletą sodo ir kulinarijos ekskursijų registratūroje. Pirmasis reikšmingas siužetas, kurį jis mums parodė, buvo kavos krūmai, pasodinti aukštyn ir žemyn šlaitais. Mūsų vadovas išryškino visą kavos auginimo ciklą, pradedant nuo mažų baltų gėlių ir baigiant raudonomis pupelėmis, paruoštomis derliui.
Pamatęs augalus, jis nuvežė mus į sodų užpakalinę dalį, kur įvyko kavos magija. Jis pademonstravo, kaip iššokti lieknus baltus vaisius iš korpuso ir paskleisti ekrane, kad būtų išdžiūvęs oras. Jis reikalavo, kad per tris dienas šie maži lieknos kamuoliai išdžiūtų ir būtų pasirengę skrudinti.
Sodų gausa
Mūsų gidas labai didžiavosi jo darbu ir nekantriai parodė mums žolelių ir daržovių sodus. Tipiški Afrikos augalai, tokie kaip okra, augo gerai, tačiau stebėtinai, kad vėsūs orų pasėliai, tokie kaip brokoliai, taip pat klestėjo apsaugotose šešėlių namuose. Jis atkreipė dėmesį į ekologišką sodininkystės taktiką, tokią kaip medetkos lovose, kad būtų galima kontroliuoti natūralią kenkėjų ir plačią lietaus vandens surinkimo sistemą.
Labiausiai mus nustebino vištienos namas, kuriame viešbutį tiekė šviežia mėsa ir kiaušiniai. „Farm to Beled“ prie Gran Meliá Arusha buvo ne tik klesti, bet ir puikiai įsigyta. Visi virėjai, kuriuos reikėjo padaryti, buvo iškviesti Gardnerį, kad jis būtų pristatytas šviežiai, be atliekų.
„Sanaa“ dirbtuvės
Mūsų turas sode baigėsi SANAA dirbtuvėse, kur neįgalieji menininkai sukuria unikalius amatus iš perdirbtų atliekų. Naujas gidas mus pasitiko prie įėjimo ir norėjo mums surengti ekskursiją. Mes aplankėme daugiau nei tuziną skirtingų „departamentų“ su neįgalių amatininkų komandomis sunkiai darbe. Galėtume pasakyti, kad kiekvienas didžiuojasi savo darbu ir įvertino jiems suteiktas galimybes.
Mes atpažinome audimo ir išpūstą stiklą iš aksesuarų, kuriuos matėme savo kambaryje. Kiti, sukūrė unikaliai Tanzanijos artefaktus, tokius kaip raižyti rago papuošalai, etiškai gaunami iš galvijų, o ne dramblių. Kaip ir daugelyje vietų, mūsų turas baigėsi dovanų parduotuve, kur galėjome įsigyti viską, ką matėme, kad jie buvo sukurti. Svorio ribos mūsų suvenyrų kolekcionavo iki minimumo, tačiau skanūs kvapai iš kaimyninės sodo kavinės buvo per daug viliojanti, kad praeitų.
Sodo kavinė
„Garden Cafe“ yra šalia „Sanaa“ dirbtuvių, esančių viešbučio sodo gale. Mes rinkomės terasos sėdimąsias vietas, kad galėtume pasinerti į sodo ramybę. Norėjome patirti tikrai šviežių nuo stalo iki stalo malonumų, todėl pasirinkome „Buddha“ dubenį šviežių žalumynų ir skrudintos vištienos, kuri buvo dar skanesnė, nei skambėjo dėl aukštesnės maisto kokybės. Grįžome į savo kambarį su pilnu širdimi ir pilvais.
Šiuolaikinė treniruotės priemonė
Grįždami į mūsų kambarį, sustojome į moderniausią „Gran Melia“ sporto salę, norėdami išsiaiškinti keletą kelionių. Mes radome daugybę mašinų ir nemokamų svorių bet kuriai treniruotei, kurią įsivaizdavome, tačiau, svarbiausia, mums buvo daugybė jogos kilimėlių tempimui. Pažymėjome profesionalų SPA, esantį greta sporto salės, ir buvome pagundos knygų paslaugoms. Nepaisant daugybės kavos vartojimo, atėjo laikas miegoti prieš vakarienę.
Švieži bufetas
Po mūsų grožio miego važiavome žemyn į savitarnos vakarienę. Kaip jūs tikėtumėtės, viskas kilo dėl šviežumo nuo ūkio iki stalo. Europos ir Afrikos patiekalų rinkinys mus viliojo ir toliau užpildyti savo lėkštes, tačiau norėjome sutaupyti vietos skaniam dykumos stalui. Jenn buvo ypač patenkinta dykumos pasiūlymu, nes buvo platus skyrius be glitimo, kruopščiai atskirtas nuo kitų patiekalų.
Pusryčiai buvo tokie pat įspūdingi, su šviežiais Europos šaltuoju pjūviu, duona ir sūriu, taip pat bet kokio stiliaus paruošto ūkio kiaušiniais. Mes įsitikinome, kad užsisakėme lattes iš vidaus kavos plantacijos, taip pat sulaukėme sekundžių ant šviežių išspaustų sulčių iš sodo.
Leavigg Didžioji Meliá Harusha
Po pusryčių mes susitikome su savo gidu Cathbert, vestibiulyje. Jis būtų mūsų gidas ir vairuotojas kitoms keturioms naktims įspūdingu Tanzanijos safari su „Altezza Travel“. Prieš išvykstant į Tanzanijos kaimą, jis pasirūpino, kad supakuotų dėžutes iš pusryčių bufeto. Tam tikra prasme mūsų viešnagė Gran Meliá Arusha buvo per trumpa. Mes neturėjome laiko SPA procedūroms ar dalyvauti jų kultūros ekskursijose. Tačiau jis buvo toks ramus ir gerai įrengtas, kad mes niekada nenorėjome palikti teritorijos ir buvome pailsėję bei pasirengę pradėti savo nuotykius Tanzanijoje.
Sveiki! Mes esame Jenn ir Ed Coleman, AKA Coleman Concierge. Trumpai tariant, mes esame Huntsvilyje įsikūrusi „Gen X“ pora, dalijantis savo nuostabių nuotykių istorijomis per veiklą skatinančias transformacines ir patirtas keliones.